onsdag 9 december 2009

Alfred Nobel

 Alfred Nobel

Alfred Bernhad Nobel föddes den 21 oktober 1833 i Stockholm. Han dog den 10 december 1896 i San Remo, Italien. Han var kemisten som uppfann dynamiten. Hans testamente har gjort Sverige berömd i hela världen.


Nobel var mycket begåvad, hade stor arbetsförmåga och han trodde på mänsklighetens utveckling genom fredlig kamp med naturens krafter. Frutom vetenskapen var Nobel också upphovsman till en del skönlitterära alster. Han skrev dikter på både svenska och engelska. Han hade ett bibliotek på ca 2,000 böcker, varav det mesta var skönliteratur. Det litterära intresset avspeglas i nobeltestamentets föreskrift om litteraturpriset.

Alfred Nobel var en av det fyra sönerna till Immanuel Nobel som också var uppfinnare. År 1842 flyttade familjen till Sankt Petersburg sedan Immanuels mekanikverkstad gått i konkurs i Sverige. Vid den tidpunkten var familjen mycket fattig och Alfred jobbade extra med att sälja tändstickor på gatorna. Men företaget lyckades sedan och byggdes upp till en industriell jätte.
År 1863 flyttade Nobel med sin far tillbaka till Sverige. Där började Nobel studera sprängämnen, speciellt nitroglycerin. Nobel hade mött upptäckaren av nitroglycerin, Ascanio Sobero, under sin tid i Paris men hade insett att dess kraft måste tämjas för at kunna vara användbar.
Nobel uppfann bland annat :
  • Dynamit 1866, som han fick patent på 1867
  • Spränggummi
  • Spränggelatin 1875
  • Nobelkrut 1887
Dynamiten innebar stora möjligheter att transportera explosiva ämnen med hög säkerhet. Nobel beviljades ett stort antal patent, totalt drygt 350 patent. Det omfattade till mestadels sprängmedel i olika former.

År 1876 anställde Nobel en ung adelsdam med namn Bertha Kinsky. De utvecklade en djup vänskap men gifte sig aldrig. Bertha var djupt engagerad i fredsfrågor, hon var dåtidens största namn inom fredsrörelsen. Nobel påverkades starkt av hennes åsikter och det ligger som grund för instiftandet av fredspriset. Bertha von Stutter, som hon kom att heta efter hon gift sig, tilldelades Nobels fredspris år 1905.


Nobelprisen


I Nobels testamente, daterat den 27 november 1895, stadsfäste Nobel att en stiftelse skulle grundas av hans förmögenhet, och att räntan skulle utdelas som pris åt personer som under föregående år gjort mest nytta för mänskligheten.
Priset delas in i fem omåden:
  • Litteratur, Pristagare utses av Svenska Akademin
  • Fysik, Pristagare utses av Kungliga Vetenskapsakademin
  • Kemi, Pristagare utses av Kungliga Vetenskapsakademin
  • Medicin, Pristagare utses av karolinska Institutet
  • Fredsarbete, Pristagare utses av Norska Nobelkommitén
Nobelstiftelsen har delat ut pros sedan år 1901, och detta på Nobels dödsdag den 10 december. Slutet av 1900-talet fick Nobeldagen stå med i Sveriges almanackor och blev allmän flaggdag.
Testamentet inleds med livräntor till ett flertal av Nobels anställda tjänstefolk som då blev 31 miljoner kronor, som i nutiden motsvarar over en miljard kronor. Det blev donationen som utgör källan till Nobelpriset.

Nobel skrev bland annat såhär i sitt testamente: " Prissumman ska ge möjligheter för pristagaren att fortsätta och vidareutveckla sin forskning utan att vara pressad av ekonomiska villkor." På grund av prissummans storlek räknas Nobelpriset som den högsta utmärkelsen inom vetenskap.
Första gången priset delades ut var summan på exakt 150 782 kronor. Nu ligger prissumman på 10 miljoner kronor. 777 personer har fått Nobelpriset, varav 34 var kvinnor, 723 var män och 20 st var organisationer.

Nobelfesten


Från början på Nobelfesten var det cirka 130 gäster. nu är det ca 1,300 stycken, inklusive ca 250 studenter.

Betjäningen består av ca 240 servitörer, 15 kockar och diskare, vakter med mera. Man spenderar ungefär hela dagen innan med att duka upp allting. Blommorna som finns på festen kommer från San remo, Italien. Där Nobel hade sitt semesterhus, där han också dog. Menyn för festen är hemlig och avslöjas inte förens samma dag som festen är. Detsamma med blomsterarangemangen.

Det var om vårt lands berömda Alfred Nobel. Senare i veckan kommer ett inlgg om själva Stockholms Stadshus.

Puss Puss <3<3<3 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Unika Besökare

StatCounter